День вишиванки – це не просто день у календарі, це день, коли ми можемо відчути себе частиною великої української родини. Це день, коли ми з гордістю говоримо: “Я – українець!”.
Колектив КЗ «ЗМФК ЗОР» вітає кожного українця з цим святом і хоче дещо розповісти про нього.
День вишиванки – неофіційне державне свято, яке бере свій початок з 2006 року. Свято започатковано у 2006 році урочистим заходом у Чернівецькому національному університеті імені Юрія Федьковича як «Всесвітній день вишиванки».
Вишиванка як категорія традиційного одягу давно перейшла в розряд модних речей у новій інтерпретації. Про культовий предмет українського гардеробу писали американський Vogue і Harpers Bazaar, а дизайнери створюють цілі колекції, джерелом натхнення для яких є стає саме наша національна вишивка.
Слово «вишиванка» з’явилося лише у ХХ столітті – значно пізніше, ніж сама сорочка. При цьому так називали не тільки одяг, а й предмети побуту: скатертини, наприклад. Вишиванки почали носити як святковий одяг у 20 столітті. До цього це вважалося повсякденним одягом.
Для кожного регіону України характерний певний вид вишивки, своя палітра та крій сорочки.
Традиційний візерунок на вишиванці – геометричний. Звичні нам квіти з’явилися на сорочках лише в 20 столітті. Візерунок на вишиванці – це своєрідний код, у якому за символами можна прочитати зашифровані повідомлення. Часто певний вид орнаменту змінювався з покоління в покоління: донька просто наслідувала і повторювала те, чого її навчили мама і бабуся, не аналізуючи змісту, прихованого в певному візерунку.
Основні 3 кольори для вишивання – чорний, червоний, білий. Кольорові варіації створювали за допомогою натуральних рослинних барвників, але з часом з’явилися яскраві нитки муліне.
Неймовірно, але вишивати хрестиком сорочки почали лише в кінці 19 століття. Саме в цей період на зміну традиційним способам вишивки прийшов «хрестик».
Наш народ любить романтизувати і вкладати в звичайні речі «особливий» та загадковий сенс. Тому не варто приписувати кожній вишиванці магію і функції оберега. Але з чим точно не посперечаєшся, так це те, що вишиванка – це вже легенда, якою варто пишатися!
Таким чином, вишиванка є не просто окремим елементом святкового національного вбрання, а й важливою складовою української культури. Протягом століть український народ любив вишиванку та зберігав особливості її виготовлення. Кожен регіон України має свої неповторні мотиви та орнаменти у вишивці, що надає їй неповторності.
У роки війни День вишиванки має особливе значення для всіх українців, тому що ми повинен боротися за наше право на ідентичність та існування, боротися з агресором.
Ідея свята – підтримка українських традицій та культури через вшанування та носіння вишиванки – традиційної української сорочки з вишитим візерунком. Це свято стало популярним українським символом єдності та національної гордості.

Від administrator

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *